zondag 25 januari 2015

Miet en Griet 26

Circus Renz

Twan zeemeeuw vliegt zondagavond naar de De Cocksdorp om te zien hoe zij vriendinnen zich vermaken met Boer zoekt Vrouw. Tijdens zijn wekelijks bezoek heeft hij van Griet gehoord dat de vlag erbij de zussen niet vrolijk bijhangt.
Griet vreest dat de verhuizing naar Hoeve Vrij en Blij niet gerealiseerd gaat worden. Miet geeft boer Jan nog wel het voordeel van de twijfel en is bereid aflevering twee te zien, maar enkel om Griet een plezier te doen, dat ze dat maar weet.
Vandaag is uitgerekend boer Jan uitverkoren om met zijn meiden de liefde te zoeken in Circus Renz.
Met behulp van bezemstelen moeten hij en de dames bevallig over een dik koord lopen. Alleen al het woord circus bezorgt Miet  de rillingen en als dan de echte koorddanseres in een rood glitterpakje in beeld komt is het met de rek in Miets breintje meteen gedaan. Het geheel herinnert te veel aan Luigi en het vlooiencircus. Ze stort zich volledig overstuur het café uit en komt hyperventilerend onder de gestapelde stoelen tot stilstand. Daar vindt Twan haar, hij probeert haar met zachte dwang te kalmeren en tot een normale ademhaling te komen. Hij heeft gedurende zijn verblijf in de vogelopvang nadat hij verstrikt was geraakt in een verdwaald visnet, een compleet EHBO-diploma bij elkaar geleerd. ‘Bekje dicht Miet, oppervlakkig ademen en door je neus uitblazen, dat gaat goed zo. Als het niet lukt moet ik je even in een aangewaaid plastic zakje stoppen.  Vertel, wat heeft jou zo van streek gemaakt.’ Nog nahijgend doet Miet verslag van hetgeen ze heeft gezien en hoe ze daarvan overstuur is geraakt. ‘Ik begrijp niet dat Griet warmloopt voor de capriolen van die boeren. Ze heeft niet eens gemerkt dat ik ben gevlucht.’
Ondertussen zit Griet met stijgende verbazing en ergernis voor de buis te kijken hoe boer Geert zijn giebelende 60-plus vijftal loopt te bevoelen en te besnuffelen, terwijl de dames een balletje slaan op de midgetgolfbaan. Hij zou ze waarschijnlijk alle vijf graag zijn grot insleuren.
Boer Tom blijkt op rolschaatsen opeens een stijve hark en drinkt niet enthousiast van de liefdesdrankjes die zijn vrouwen voor hem hebben gebrouwen. Hij is zeker bang deze aflevering dronken te eindigen en dan te moeten kiezen uit tien vrouwen.
Boer Theo zijn vriendinnen lijken het meest stabiel, daar gaat voeren van de zeekoeien in alle rust en harmonie. Twee vrouwen maken hun eigen keus en haken af of voordat Theo ze kan uitnodigen voor een logeerpartij. Theo, toch al te lief bevonden, ondergaat het manmoedig. Wat hij echt vindt wordt niet duidelijk.
Bij boer Jan komt de clownsact met de slecht geschminkte meisjes en hun geknakte roos zo onecht over dat Griet er onpasselijk van wordt. Als dan tot slot boerin Bertie als een ijskonijn met de handen in de zakken achter haar kookschort de emotionele biecht van een van haar vijf gekozen vrouwen aanhoort dat zij verliefd is geworden op een andere vrouw en dat afdoet met de woorden: ‘Dat kan gebeuren,  ’ is voor Griet de maat vol. Ze komt tot bezinning en vraagt zich af waar ze mee bezig is.
‘Miet terwijl ik zit ik hier te kijken naar een programma waar ze op zoek zijn naar de ware liefde verkwansel ik de ware zusterliefde. Ik dwing je zo’n beetje op het erf van boer Jan te gaan wonen terwijl jij bol staat van de heimwee naar Egmond. Wat ben ik toch een egoïst, het spijt me.’
Er komt geen antwoord en dan pas ontdekt Griet dat Miet niet meer voor de TV zit. In paniek rent ze het terras op waar ze door Twan wordt onderschept. ’Rustig maar Griet, Miet zit veilig onder mijn  vleugels bij te komen van alle emotie. Ik geloof niet dat zij met haar liefdesverdriet al toe is aan de liefdesperikelen van een handvol boeren. Kom ook onder mijn vleugels dan vlieg ik jullie naar de vuurtoren. Ik blijf vannacht in De Cocksdorp en dan kom ik morgenochtend ontbijten en gaan we samen nieuwe plannen maken.
Na een pot rustgevende thee en een emotioneel gesprek gaan de zussen on der het toeziend knipperend oog van de Eierland onder zeil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten