zondag 1 november 2015

Miet en Griet 35

Buitenbeentje

Aan de kust gaan geruchten met de snelheid van een vogelvlucht.
Zo kan het gebeuren dat Twan als snel op de hoogte is van het probleem waarmee zijn vriendinnen zijn opgezadeld. Hij vermoedt dat het hier om Sverre gaat. Een spreeuw uit Zweden die elk jaar probeert aan de Nederlandse kust te overwinteren. Sverre betekent druktemaker of, hij die draait als een wervelwind. Deze spreeuw doet zijn naam geen eer aan. Hij is lui en waait met alle winden mee. Haakon zijn vader en tevens leider van de spreeuwengroep heeft zijn vleugels vol aan de rebel.
Twan kent de buurt en de boom waar de Haakongroep jaarlijks een paar dagen pauze houdt voor ze doortrekken naar Centraal Europa. Hij besluit poolshoogte te nemen.
Vanaf grote afstand is het gekwetter van de spreeuwen te horen. Er blijkt een stevige discussie gaande over de vermiste Sverre.
De ene helft wil hem lossen zodat ze eindelijk kunnen doorvliegen. De andere helft vindt dat er een zoektocht naar de verloren zoon moet komen.
Twan vertelt van de vogel die zonder aankondiging voor de deur van de zusters Zandvlo is gaan liggen.

Bridget, Sverre’s jongere zuster, trekt boos van leer. ‘Er is altijd wat met die losbol. Ik heb wel gezien dat hij tijdens onze dansvlucht boven de polder, de randen van het patroon zocht en zich niet hield aan de afgesproken navigatie. Het is zijn manier om aan de groep te ontsnappen. Typisch mijn broer om als een dooie mus de aandacht te trekken in de hoop dat ze zich over hem ontfermen. Vorig jaar kreeg hij asiel in Bergen. Maar we moesten hem wegens wangedrag uit de opvang halen. Dronken als een tor omdat hij geen maat wist te houden met de jeneverbessen. Het is niet te hopen dat de ijverige vrijwilligers al zijn uitgerukt. Te veel eer voor die fladderaar. Zeg maar tegen de dames Zandvlo dat ze hem aan zijn lot overlaten en dat wij hem oppikken.’

Ondertussen is er bij Miet sprake van enige zorg. De vreemde gast heeft zijn logeerplek aan de boulevard verlaten en lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Griet denkt dat het vreemdelingenprobleem hiermee is opgelost en wil over tot de orde van de dag.
De zusters weten niet dat Sverre het kasje van Sjef Kokkel heeft ontdekt.

De vingerplanten bezorgen hem een goed humeur en onder de lampen is het goed toeven. Wat hem betreft is de inburgering begonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten