dinsdag 11 april 2017

Miet en Griet 58

Miet ziet het somber in

In de keuken van restaurant Zeeschuim pinkt Griet een traantje weg als ze boer Herman met zijn Fleur in de weer ziet. Die jongen is tot over zijn oren verliefd.
Dat gaat helemaal goed komen met die twee.
Tot haar opluchting zijn er twee vrouwen die hun verstand gebruiken en de keus van de boeren in kwestie niet afwachten. Alberdien, die zo enthousiast aan het avontuur is begonnen, kiest voor zichzelf. Olke en Sandra moeten het nu samen zien te rooien. Iets in Griet zegt dat dit niet gaat lukken. Sandra geeft aan dat ze de tijd wil nemen, terwijl ze in een van de eerste afleveringen nogal rap zei, dat ze wel in Texas zou kunnen wonen.
Het feit dat Riks streng in de leer is breekt Eline op. Ook daar kijkt Griet niet van op. Ze herinnert zich het gezicht van deze vrouw toen Riks voor het eten hardop in gebed ging. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Lekker terug naar huis en je zoontje.
Verbijsterend hoe Riks zijn achtergebleven date behandelt. ‘Hou de eer aan jezelf en pak de koffers. Beter zonder dan met zo’n vent in Canada.’ mompelt Griet.  
In Zambia vallen tien mango’s als rijpe vruchten uit de boom. Het is Griet een raadsel waarom Marc pas na de tiende mango in aktie komt. Hij moet waarschijnlijk van Yvon de spanning opbouwen. Ook hier is het duidelijk, Annekim en Marc vinden elkaar echt leuk.
In verband met de kijkcijfers moet super twijfelaar David nog een week wachten om zijn geheim prijs te geven.
Ivo Niehe lift handig mee op het succes van Boer zoekt Vrouw, hij gooit er een praatje met een Libelledeskundige tegenaan. Wat die dame vertelt heeft Griet zelf ook al bedacht, zij had wel bij Ivo Niehe kunnen zitten. Maar in Hilversum werkt de formule Ons kent ons, daar komt een onbekende zandvlo niet tussen.
Als het zo uitkomt, meten ze daar met twee maten. Waar de ene scheve schaats breed wordt uitgemeten, wordt de andere in de luwte gehouden. Inmiddels vraagt heel Nederland zich af hoe fris en fruitig Umberto nog is.
Dit alles overwegend gaat Griet op de leestafel op zoek naar haar zuster.
Ze vindt Miet in mineur op de voorpagina van de streekkrant.
Doorgaans is Griet de zwartkijker van het duo maar vanavond is bij Miet de stemming tot het nulpunt gedaald.

‘Er valt niets vrolijks te melden. In Den Haag wordt op alle fronten gezwegen. Schipper zit tegen Pasen als een broedse kip op de eieren, die moet je dus niet storen. Op het wereldtoneel is het één brok misère. 
Gifgas, bommen, aanslagen. Ik vraag me serieus af hoe lang het binnen onze landsgrenzen nog rustig blijft.
Ooit komen we aan de beurt. Je weet alleen niet wanneer, waar en hoe.’

Griet, weet niets opbeurends te verzinnen. Ze laat zich meesleuren in de somberheid.
Zwijgend hippen de zusters naar hun zandkuil om de komende dagen de kopjes in het zand te steken.


2 opmerkingen:

  1. Zo min mogelijk aan denken, dames. We kunnen er immers niets aan veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Miet en Griet in Rome:
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/28004336/__Meeuwen_slopen_bloemenzee__.html
    Leg dt maar eens uit...;-))

    BeantwoordenVerwijderen